Foredrag

Afrikansk kunst v. Frede Hansen

Lørdag 11. september kl. 16.00
Billetpris kr. 50,- / For medlemmer af Grenaa Kunst- og Musikforening: gratis.

Fra den 2. august til den 11. september er der kunstudstilling i Pavillonen med malerier fra flere afrikanske lande. Det er Foreningen Afro-Art.dk, der står bag udstillingen i Grenå, og kunstværkerne er udlånt af Galleriet Glocal Art i Dronninglund. Frede Hansen, der har galleriet, fortæller om, hvordan foreningen fremmer beskæftigelse og udvikling i det fattige Afrika syd for Sahara. Ud fra mottoet ”Trade is better than aid to fight against poverty in Africa” har foreningen siden 2013 købt kunst og kunsthåndværk for mere end 1,5 mio. kr. – penge, der uden fordyrende mellemled kommer kunstnerne og deres nærmiljø til gode.

 

På udstillingen i Pavillonen er der bl.a. to store kunstnere fra Uganda: Kizito Maria Kasule og Joseph Ntensibe. Kasule bruger sine indtægter på en lokal kunstskole, NIAAD, og Ntensibe har nærmest indrettet et børnehjem i sit hus i Kampala for børn, der kommer fra hjem med problemer. Ntensibe er desuden en af de mest fremadstormende afrikanske kunstnere, der er ved at blive et regulært verdensnavn, efter der blev budt 156.000 Euro (ca. 1.125.000 kr.) på en auktion i Paris i oktober 2019 for et af hans malerier. Fra Senegal deltager Kiné Aw, der har fået betegnelsen Afrikas Picasso. Forklaringen er ligetil: Hun er et stort talent, hvis stil kan minde om Picasso.

Afrikansk kunst oplever lige nu et opsving, og flere store kunstmuseer har vist interesse for det afrikanske – det gælder Louisiana, Kunsten i Aalborg, AROS i Århus, Odder Kunstmuseum m.fl.

Foredraget afslutter udstillingen.

Arrangører: Grenaa Kunst- og Musikforening, Folkeuniversitetet i Norddjurs og Pavillonen.